ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
Την καθιερωμένη τους ημερήσια εκδρομή πραγματοποίησαν οι μαθητές- μαθήτριες και ο σύλλογος των διδασκόντων του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών, την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, στη Βεργίνα και μετέπειτα στη Βέροια. Πρόκειται για την ημερήσια εκδρομή που υλοποιεί το σχολείο, από συστάσεώς του, το μήνα Νοέμβριο, επιλέγοντας προορισμούς εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, συνεπές στο σημαντικό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό του ρόλο.
Η Βεργίνα είναι ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος, όπου τα μνημεία, περίφημα ή λιγότερο γνωστά, αποτελούν τη νέα πλούσια πηγή γνώσης για την ελληνική αρχαιότητα και την ιστορία της Μακεδονίας. Η ταύτιση της αρχαίας πόλης στη Βεργίνα με την αρχαία πρωτεύουσα των μακεδόνων, τις Αιγές, και η ανακάλυψη των βασιλικών τάφων από τον αείμνηστο καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο συνεχίζουν να προκαλούν ζωηρό ενδιαφέρον στον επιστημονικό κόσμο , αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο μουσειακό χώρο από έμπειρη ξεναγό- αρχαιολόγο και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ενεπίγραφες ζωγραφιστές επιτύμβιες στήλες, ανδρικές και γυναικείες μαρμάρινες κεφαλές από το ιερό της Εύκλειας, ειδώλια, αγγεία, σκύφους, οστεοδόχους υδρίες, κοσμήματα ( ενώτια, πόρπες, βραχιόλια, ζώνες), ελεφαντοστέινες κεφαλές της χρυσελεφάντινης κλίνης στο θάλαμο του τάφου του Φιλίππου και άλλα εκθέματα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η μεγάλη χρυσή λάρνακα, με το μεγάλο δεκαεξάκτινο αστέρι στο κάλυμμά της, που βρέθηκε μέσα στη μαρμάρινη σαρκοφάγο του θαλάμου του τάφου του Φιλίππου του Β΄. Ασφαλώς « μελέτησαν» την πρόσοψη του τάφου του Φιλίππου του Β΄, με την εντυπωσιακή τοιχογραφία του κυνηγιού που κοσμεί το πάνω μέρος της. Ειδικά οι άρρενες μαθητές μας επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τον σιδερένιο και χρυσοστόλιστο θώρακα από το θάλαμο του τάφου του Φιλίππου και για τον γωρυτό ( θήκη για τα βέλη), με την πολύτιμη επένδυση από κράμα χρυσού και αργύρου.
Η μετάβαση αργότερα στην πόλη της Βέροιας έδωσε στους εκδρομείς την ευκαιρία να ξεκουραστούν, να γευματίσουν και να κάνουν και κάποιες αγορές. Κατά την επιστροφή τα παιδιά τραγούδησαν, αντάλλαξαν τις εντυπώσεις τους και μας διαβεβαίωσαν ότι ήταν μια από τις καλύτερες εκδρομές που πραγματοποίησαν με το σχολείο τους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικές εκδρομές που πραγματοποιεί το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο οργανώνονται άψογα πριν και κατά τη διάρκεια της υλοποίησής τους, καθώς στόχος του σχολείου είναι να προσφέρει στους μαθητές του γνώσεις για την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό της χώρας μας, γνώσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά προς όσα μαθαίνουν μέσα στην τάξη. Συγχρόνως, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις της σχολικής ζωής και να διασκεδάσουν με τους μαθητές και τους καθηγητές τους, με αποτέλεσμα να συντελείται και η κοινωνικοποίησή τους.