Μαθητικές Κοινότητες- Ανάδειξη Μαθητικών Συμβουλίων

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου διεξήχθησαν, οι εκλογές για την ανάδειξη των Πενταμελών και Δεκαπενταμελών Συμβουλίων Γυμνασίου και Λυκείου του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών.

Κατά κοινή ομολογία, αποτέλεσαν ίσως τις πιο επιτυχημένες εκλογές του είδους στο σχολείο μας, για δύο κυρίως λόγους:

α) για τη μεγάλη και ενθουσιώδη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών και

β) για την άψογη οργάνωσή τους  από μέρους του σχολείου.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας οι υπεύθυνοι καθηγητές των τμημάτων ενημερώθηκαν σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και κατόπιν οι μαθητές και οι μαθήτριες συζήτησαν με τους καθηγητές τους  τη σημασία του συγκεκριμένου σχολικού θεσμού.

Όταν ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, η καταμέτρηση των ψήφων έγινε αυτόματα, με τη χρήση της πλατφόρμας MS-Office και των διαδραστικών πινάκων τελευταίας τεχνολογίας που έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου.

Συγχαίρουμε τους υποψηφίους και τις υποψήφιες που αναδείχτηκαν μέλη των μαθητικών συμβουλίων, χάρη στην εμπιστοσύνη και την προτίμηση των συμμαθητών και συμμαθητριών τους.  Χαιρόμαστε, επίσης, για το πνεύμα κοσμιότητας και τάξης που επέδειξαν οι μαθητές μας κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας!

Ενωμένοι και αλληλοϋποστηριζόμενοι θα πετύχετε, παιδιά, τους στόχους σας!

 

Λίγα λόγια για τη σημασία του θεσμού των Μαθητικών Κοινοτήτων

Οι μαθητικές κοινότητες είναι ένας παιδαγωγικός θεσμός που συνδέεται άρρηκτα με την εκπαιδευτική διαδικασία. Αποτελούν το «χώρο» για την εκδήλωση της μαθητικής πρωτοβουλίας στο σχολείο,  ενώ είναι  κύτταρο δημοκρατικής ζωής, εφόσον με το διάλογο και τη συμμετοχή, οι μαθητές ασκούνται στη δημοκρατική διαδικασία και στη συμμετοχή τους στα κοινά, μελετώντας και προτείνοντας λύσεις για τα προβλήματα που τους αφορούν.

Στόχος του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου είναι οι μαθητικές κοινότητες  να αποτελούν την  έκφραση των μαθητών  στα σχολικά ζητήματα και να συμβάλλουν στη συνεργασία καθηγητών-γονέων-μαθητών για την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων που  αφορούν στη σχολική κοινότητα, πάντα μέσα σε κλίμα διαλόγου και ενεργητικής συμμετοχής στη σχολική ζωή. Άλλωστε έτσι διαμορφώνεται ο μελλοντικός υπεύθυνος δημοκρατικός πολίτης, που σκέπτεται, αποφασίζει, δρα και υλοποιεί σχέδια για την κοινή ωφέλεια!