Football people

 

Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο άθλημα στον κόσμο και ανήκει σε όλους μας. Είναι δικαίωμα κάθε ατόμου να παίζει, να παρακολουθεί και να συζητά ελεύθερα, χωρίς φόβο.

Τον Φεβρουάριο του 1999, με πρωτοβουλία των οπαδών των ομάδων από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε  μια συνάντηση, η οποία περιελάμβανε ποδοσφαιρικές ενώσεις, φορείς παικτών και συνδικάτα. Η συγκέντρωση έλαβε χώρα στη Βιέννη με σκοπό την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής και πολιτικής. Από αυτό προέκυψε το δίκτυο FARE, μια ομάδα οργανισμών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εκστρατείες του δικτύου στοχεύουν στην αντιμετώπιση των διακρίσεων. Το ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται ως μέσο καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού πιστεύοντας ότι μέσω του αθλητισμού μπορεί κανείς να ευαισθητοποιήσει μέλη κι ομάδες, καθώς το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των αθλημάτων.

Το FARE λειτουργεί μέσω συντονισμένης δράσης και κοινών προσπαθειών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ακόμη, φέρνει σε επαφή όλους όσοι ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο.

Οι γενικοί στόχοι του δικτύου FARE είναι:

  • Να προωθήσει και να ζητήσει τη δέσμευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη˙ στα γήπεδα, στη διοίκηση, στην προπόνηση, στην αθλητική εκπαίδευση και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  • Να χρησιμοποιήσει τους συμμετέχοντες του ποδοσφαίρου για την αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων.
  • Να προωθήσει τη δικτύωση και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών σε διακρατικό επίπεδο.
  • Να αναλάβει δραστηριότητες για την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη χειραφέτηση των περιθωριοποιημένων ομάδων που υφίστανται διακρίσεις, όπως οι νέοι, οι μετανάστες, οι εθνικές μειονότητες και τα μέλη των κοινοτήτων των γυναικών και των ανδρών.

Ο όμιλος Σερρών για την Unesco έχει εντάξει την καμπάνια του FARE στις δράσεις του. Μετά από εισήγηση στο Δημοτικό συμβούλιο Σερρών εντάχθηκε και η πόλη των Σερρών στο συνασπισμό των ευρωπαϊκών πόλεων της Unesco, που δρουν κατά του ρατσισμού (http://www.eccar.info). Στην προσπάθειά του αυτή έχει από την πρώτη στιγμή αρωγούς τους κοινωνικούς φορείς, τις ποδοσφαιρικές ομάδες (η UEFA με τον Μισέλ Πλατινί ενέταξε την καμπάνια στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της τα τελευταία 4 χρόνια) και τα σχολεία.

Το σχολείο μας στα πλαίσια αυτού του δικτύου με διάφορες δράσεις προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές του, ενάντια στον ρατσισμό.