Διήμερη εκδρομή στη Σόφια
Πέρσι κινηθήκαμε προς ανατολάς. Φέτος η πορεία μας ακολούθησε βόρεια κατεύθυνση. Έτσι λοιπόν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, οι γονείς των μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου συγκεντρώθηκαν στο περιστύλιο της Εθνικής Τράπεζας για να αναχωρήσουν για τη πρωτεύουσα της γείτονος χώρας συμμετέχοντας σε διήμερο απόδραση που ανέλαβε και υλοποίησε το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με το γραφείο ταξιδίων του ΚΤΕΛ Σερρών.
Πρώτη στάση της εκδρομής ήταν το Μπλαγκόεβγκραντ, πόλη της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Μέχρι το 1950 ονομαζόταν Άνω Τζουμαγιά. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μπλαγκοεβγκράτσκα Μπίστριτσα και αποτελεί οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας.
Οι εκδρομείς περιδιάβηκαν το πεζοδρομημένο κέντρο με αρχιτεκτονική διατηρημένη του 19ου αιώνα, με πολλά εστιατόρια, καφέ και μπουτίκ. Με την ολοκλήρωση της στάσης επιβιβαστήκαμε στο εκδρομικό λεωφορείο με προορισμό το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, γνωστό και απλά ως Μοναστήρι της Ρίλα.
Είναι η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη ορθόδοξη μονή στη Βουλγαρία. Βρίσκεται στα Όρη Ρίλα, σε ύψος 1.147 μέτρων, στη βαθειά κοιλάδα του ποταμού Ρίλσκα. Το μοναστήρι έχει πάρει το όνομά από τον ιδρυτή του, τον ερημίτη Ιωάννη [Ιβάν] της Ρίλα. Ολόκληρο το συγκρότημα της μονής καταλαμβάνει μια έκταση 8.800 m² και αποτελείται από μια μονόκλιτη βασιλική, κελιά όπου μένουν οι μοναχοί και έναν πύργο.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 10ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Βουλγαρίας και σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο τόσο για τη Βουλγαρία, όσο και για τη Νότια Ευρώπη. Το 1976 ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό μνημείο της Βουλγαρίας και το 1983 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Στη συνέχεια και αφου η διαδρομή διήρκησε 2 ώρες αφιχθήκαμε στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια. Για πολύ καιρό η πόλη είχε ένα Θρακικό όνομα, προερχόμενο από τη φυλή των Σαρδών, που σήμερα συνήθως θεωρείται Θρακική φυλή Οι Σαρδοί και το όνομα του αυτοκράτορα Μάρκου Ούλπιου Τραϊανού [53 – 117 μ.Χ.] έκαναν τους Ρωμαίους να δώσουν στην πόλη το σύνθετο όνομα Ulpia Serdica. Επί των Ρωμαίων η civitas Serdenisium μνημονευόταν ως η «λαμπρότερη πόλη των Σαρδών» σε επίσημες επιγραφές. Η πόλη υπήρξε μεγάλη σε όλο της το παρελθόν ήδη από την Αρχαιότητα, οπότε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας αναφερόταν συχνά σε αυτή ως «Μικρή μου Ρώμη».
Διασχίζοντας τη κεντρική οδό της βουλγαρικής πρωτεύουσας φτάσαμε στο κεντρικό ξενοδοχείο Arena Di Serdica Residence Hotel. Οι εκδρομείς τακτοποιήθηκαν στο πεντάστερο κατάλυμα και διέθεσαν τον ελεύθερο χρόνο για μια πρώτη επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο που αναπτύσσονταν πέριξ του ξενοδοχείου ή στη παρακολούθηση της όπερας AIDA.
Την επομένη υλοποιήθηκε η προγραμματισμένη ξενάγηση στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Με οδηγό μια εξαίρετο ξεναγό επισκεφθήκαμε το Προεδρικό Μέγαρο, το Κοινοβούλιο, το άγαλμα του Τσάρου ελευθερωτή, τις εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, της Αγίας Σοφίας, του Αγίου Γεωργίου [Ροτόντα], τον Καθεδρικό ναό του Αλεξάνδρου Νέφσκι, την Όπερα, και το Θέατρο Ιβάν Βάζωφ. Τελευταία στάση υπήρξε στο χιονοδρομικό κέντρο της Βίτοσα και το ελληνικών συμφερόντων εμπορικό κέντρο Sofia Ring Mall που βρίσκεται στη νοτιότερη ζώνη του Sofia Ring Road.
Με την ολοκλήρωση και της τελευταίας στάσης της εκδρομής επιβιβαστήκαμε στο εκδρομικό λεωφορείο με κατεύθυνση τα ελλληνοβουλγαρικά σύνορα, επιστρέφοντας με ευχάριστες αναμνήσεις από τη διήμερη απόδρασή μας.