Από τη Γεωμετρία στα Κοινωνικά Δίκτυα
Στο Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών την Παρασκευή 16/12/2016 και ώρα 13:00 με 15:00 πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα:
“Από την Γεωμετρία στα Κοινωνικά Δίκτυα“
Ομιλητής: Ο κ. Αντωνίου Ιωάννης, διακεκριμένος καθηγητής του τμήματος μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και αναφορές.
Ο κ. Αντωνίου ανέπτυξε ένα θέμα που καθήλωσε μαθητές και καθηγητές καθώς ανέλυσε το πώς ο κόσμος των μαθηματικών και συγκεκριμένα της Γεωμετρίας μπορεί να δώσει εξηγήσεις για το φαινόμενο των πάσης φύσης κοινωνικών δικτύων που τα τελευταία χρόνια κάνουν θραύση παγκοσμίως ειδικά στους νέους. Ανέδειξε το ρόλο και τη σημασία των Μαθηματικών στη διαμόρφωση μιας σοβαρής κριτικής αντίληψης, όχι μόνο για τα Μαθηματικά ως μάθημα, αλλά κατά κύριο λόγο και ως εργαλείο για την κατανόηση και ερμηνεία σύνθετων φαινομένων της ζωής μας, στα οποία το μάθημα των μαθηματικών έχει καθοριστική σημασία στην εξέλιξη βασικών τομέων του δημόσιου βίου και στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για σοβαρά ζητήματα.
Σύντομο βιογραφικό
Ο κ. Αντωνίου είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, καθώς και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος στα «Πολύπλοκα Συστήματα και Δίκτυα” (2014-2022)
Από το 2001, διδάσκει Θεωρία Πληροφορίας, Επεξεργασία Γνώσης, κβαντικό υπολογισμό, μοντελοποίηση πολύπλοκων συστημάτων και του χάους, στο τμήμα Μαθηματικών Α.Π.Θ. και από το 2012 και στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής των Διεθνών Ινστιτούτων Φυσικής και Χημείας Solvay στις Βρυξέλλες (1994-2003) με διευθυντή τον Ilya Prigogine (βραβείο Νόμπελ 1977), Προϊστάμενος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ (2007-2009) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κοινού Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών (JINR), Dubna, Ρωσία (2001-2014). Ο κ. Ιωάννης Αντωνίου είναι επίτιμος καθηγητής του Lomonosov Moscow State University και του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.
Του απονεμήθηκε το Kapitza Μετάλλιο της Ρωσικής Ακαδημίας , το Βραβείο De Donder από την Βασιλική Ακαδημία του Βελγίου , το βραβείο Prigogine (2008) και αντίστοιχο βραβείο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (2009).