- Διαχειριστής
- 8 Δεκεμβρίου 2023
- Σχολικό έτος 2023-2024
Στον απόηχο της εκδήλωσης με τίτλο «Ψηφίδες Τοπικής Ιστορίας»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική εκδήλωση του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών, με τίτλο «Ψηφίδες Τοπικής Ιστορίας», το απόγευμα του Σαββάτου της 4ης Νοεμβρίου, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (Αστέρια).
Με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών, το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο, που κλείνει φέτος τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του, προσκάλεσε να μιλήσουν για την ιστορία του τόπου μας τέσσερις ομιλητές με βαθιά γνώση της τοπικής ιστορίας, οι οποίοι παρουσίασαν τέσσερα «κεφάλαια» της ιστορίας της πόλεως των Σερρών και του νομού ευρύτερα. Οι κύριοι Βασίλης Νικόλτσιος, Βασίλης Τζανακάρης, Δημήτρης Μπατσιούλας και Κώστας Πασχάλης μίλησαν στο κοινό που προσήλθε για τη δίνη του Β΄Βαλκανικού Πολέμου, την δεύτερη και την τρίτη Βουλγαρική κατοχή ,καθώς και για τον πόλεμο- αντίσταση -εμφύλιο την περίοδο 1940-1950, αντίστοιχα. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου και οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου έδωσαν τον καλλιτεχνικό τόνο της διοργάνωσης με το μουσικοχορευτικό- θεατρικό δρώμενο « Η Ιστορία της Γερακίνας».
Σήμερα, ένα μήνα μετά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε θετική ανατροφοδότηση από τους συμπολίτες μας που παραβρέθηκαν εκεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρωτοβουλία μας να αναδείξουμε κάποιες από τις πτυχές της Τοπικής μας Ιστορίας βρήκε σπουδαία ανταπόκριση, γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία της πόλεως και του νομού μας, που καίτοι μακραίωνη και σημαντική, δεν έτυχε της ανάλογης προς τη σπουδαιότητά της προβολής και διάχυσης στο κοινό.
Ως κύτταρο παιδείας και πολιτισμού, λοιπόν, το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών, συναισθανόμενο και αυτό του το ρόλο, να αναδείξει τα σπουδαία ιστορικά γεγονότα που προσδιόρισαν και καθόρισαν την κοινή μας μοίρα σ’ αυτόν τον τόπο, δεσμεύεται να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια που ξεκίνησε επιτυχώς στις αρχές του Νοέμβρη, οργανώνοντας εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου, με συνεργασίες- συνέργειες με επιστήμονες και τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, με τους οποίους μοιράζεται την ίδια ανησυχία και το ενδιαφέρον για την τοπική μας ιστορία.