Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή του γυμνάσιου στα οχυρά του Ρούπελ
Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών πραγματοποίησε, στις 16 Μαΐου 2017, την προγραμματισμένη ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή για το Γυμνάσιο. Προορισμός της εκδρομής ήταν το οχυρό Ρούπελ, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Η εκδρομή, με την ξενάγηση στην ιστορικής σημασίας τοποθεσία του οχυρού Ρούπελ, αποτέλεσε αφορμή για να «περιηγηθούν» νοερά οι μαθητές σε μια σημαντική σελίδα της ιστορίας μας, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το οχυρό Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.
Από εκεί ξεκίνησε η επίθεση των Γερμανικών δυνάμεων, στις 6 Απριλίου 1941, με σκοπό να εξουδετερώσουν την άμυνα των οχυρών και να καταλάβουν την γέφυρα του Στρυμόνα. Η αντίσταση του ελληνικού στρατού, με διοικητή τον Ταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο και δύναμη αποτελούμενη από 27 αξιωματικούς και 950 οπλίτες, υπήρξε σθεναρή και κράτησε για 4 ημέρες.
Θρυλική υπήρξε η απάντηση του Έλληνα διοικητή, Γεωργίου Δουράτσου, όταν οι Γερμανοί ζήτησαν την παράδοση του οχυρού: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται».
Μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδας το οχυρό παραδόθηκε στις 10 Απριλίου 1941. Ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό Ρούπελ, έδωσε συγχαρητήρια στον διοικητή και εξέφρασε τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών. Οι απώλειες της φρουράς του οχυρού Ρούπελ ανήλθαν σε 124 νεκρούς και 152 τραυματίες.
Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφού απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες της μάχης, ξεναγήθηκαν σε τμήμα των υπόγειων στοών του οχυρού, αρχιτεκτονική δόμηση των οποίων και ο εξοπλισμός τους, είναι αξιοθαύμαστη.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης, μαθητές και συνοδοί καθηγητές κατανόησαν τον στόχο της εκδρομής, που δεν ήταν άλλος από τη γνώση γύρω από τον τρόπο και τις συνθήκες που εκδηλώθηκε η ελληνική άμυνα έναντι της Γερμανικής προέλασης. Η θεωρητική-ιστορική γνώση μετατράπηκε σε βιωματική πρόσληψη και χαράκτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων.