3ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας του Προγράμματος των Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCO
Με μεγάλη τιμή το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών φιλοξένησε και πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία το 3ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας ASPnetUnesco, που έλαβε χώρα το διήμερο 3-4 Μαρτίου 2017.
Στο Συμπόσιο συμμετείχαν έντεκα Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco.
Τα συγκεκριμένα σχολεία που πήραν μέρος τόσο στο καλλιτεχνικό μέρος του συμποσίου, όσο και στη διαδικασία διαβούλευσης είναι: ΓΕΛ Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη Θεσσαλονίκης, Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, ΓΕΛ Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί, ΓΕΛ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής, ΓΕΛ Μίκρας Θεσσαλονίκης, 2ο ΓΕΛ Μίκρας Θεσσαλονίκης, ΓΕΛ Πεντάπολης Σερρών, 1ο ΓΕΛ Σερρών, 2ο ΓΕΛ Σερρών, Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών.
Θέμα του 3ου Μαθητικού συμποσίου ήταν:
Η Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά και η συμβολή της στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Οι μαθητές στη διαβούλευση πραγματεύτηκαν τους επιμέρους άξονες:
α. Παραδοσιακά επαγγέλματα: αναβίωσή τους και προοπτική ανάπτυξης μέσω αυτών.
β. Γαστρονομία: γεύσεις της παράδοσης και η συμβολή τους στην ανάπτυξη.
γ. Εθιμικά δρώμενα στον κύκλο του χρόνου.
Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών ευχαριστεί και συγχαίρει τους συντονιστές εκπαιδευτικούς και κυρίως τους μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολείων για την άψογη συμμετοχή τους στις διαδικασίες του Συμποσίου.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με το δυναμισμό, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, παρουσίασαν στο καλλιτεχνικό μέρος του Συμποσίου τοπικά έθιμα και παραδόσεις, μέσα από διάφορες μορφές τέχνης: θέατρο, χορό, μουσική, ζωγραφική.
Η συμμετοχή τους στις Επιτροπές διαβούλευσης και στην Ολομέλεια του Συμποσίου, όπου διατύπωσαν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση της παράδοσης με στόχο την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, απέδειξε την ικανότητά τους στην επιχειρηματολογία και κριτική, στην συνεργατική διάθεση και στο δημοκρατικό ήθος.
Εκπλήρωσαν στο έπακρο και με εξαιρετικό τρόπο τους στόχους του 3ου Μαθητικού Συμποσίου της Unesco, που αφορούν στη γνώση και βίωση στοιχείων της Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς και τη σύνδεσή τους με την σύγχρονη ζωή, ώστε, αντλώντας έμπνευση από την παράδοση, να οραματιστούν και να προχωρήσουν στο μέλλον.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι ο θεσμός αυτός θα συνεχιστεί και δίνουμε ραντεβού να συναντηθούμε στο επόμενο Μαθητικό Συμπόσιο!!!!!!!!!!