5ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων ASPnet Unesco
Με μεγάλη χαρά και τιμή το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών συμμετείχε στο 5ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας ASPnetUnesco, που έλαβε χώρα το διήμερο 1-2 Μαρτίου 2019, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης.
Στο Συμπόσιο συμμετείχαν δεκατέσσερα Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και της Κύπρου σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco.
Τα συγκεκριμένα σχολεία που πήραν μέρος τόσο στο καλλιτεχνικό μέρος του συμποσίου, όσο και στη διαδικασία διαβούλευσης είναι: Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, 2ο Λύκειο Κύκκου Πάφου, Λύκειο Αγίου Αντωνίου Λεμεσού, ΓΕΛ Ευκαρπίας, ΓΕΛ Ελληνογαλλική Σχολή, Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, 1ο ΓΕΛ Σερρών, 2ο ΓΕΛ Σερρών, Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ΓΕΛ Πεντάπολης Σερρών, 1ο ΓΕΛ Μίκρας, 4ο ΓΕΛ Σερρών, Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών, Μουσικό Σχολείο Σερρών.
Θέμα του 5ου Μαθητικού συμποσίου ήταν:
Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης
Δημιουργούμε ένα καλύτερο μέλλον
Θεσμικό πλαίσιο
Ο Ρόλος των Νέων
Ανάπτυξη Συνεργασιών
Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών ευχαριστεί και συγχαίρει τους συντονιστές εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης για την άψογη διοργάνωση του Συμποσίου και κυρίως τους μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολείων για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου, με τον δυναμισμό και τη δημιουργικότητά τους, παρουσίασαν στο καλλιτεχνικό μέρος του Συμποσίου ένα δρώμενο με αφορμή τον 5ο Στόχο για την ισότητα των δύο φύλων. Οι μαθητές, εμπνεόμενοι από την πίστη τους στην αρμονική συνύπαρξη των δύο φύλων, εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις για το σημαντικό αυτό ζήτημα: με την παρουσίαση σε PowerPointτης διαχρονικής πορείας του κινήματος για την ισότητα των δύο φύλων, αλλά και με τραγούδι και χορό, διανθίζοντάς τα με την φαντασία και το χιούμορ τους.
Με τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές διαβούλευσης και στην Ολομέλεια του Συμποσίου, διατύπωσαν τις προτάσεις τους για κάθε έναν Στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε τομείς όπως: οικονομική ανάπτυξη, αξιοπρεπής εργασία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος, εξάλειψη της φτώχειας, ποιοτική εκπαίδευση, κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ειρήνη και προπάντων συνεργασία για την επίτευξης των παραπάνω. Τα παιδιά απέδειξαν την ικανότητά τους στην επιχειρηματολογία και κριτική, τη συνεργατική διάθεση και το δημοκρατικό τους ήθος.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι ο θεσμός αυτός θα συνεχιστεί και δίνουμε ραντεβού να συναντηθούμε στο επόμενο Μαθητικό Συμπόσιο!!!!!!!!!!